Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee eBoek

Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee Downloaden (PDF.EPUB.TXT.FB2.DOCX) Boek

Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee


Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee
DOWNLOADEN BOEK (pdf.epub.txt.fb2.doc):

 • Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee.pdf
 • – EUR 0.00 (Prijsdaling)

 • Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee.epub
 • – EUR 0.00 (Prijsdaling)

 • Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee.txt
 • – EUR 0.00 (Prijsdaling)

 • Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee.fb2
 • – EUR 0.00 (Prijsdaling)

 • Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee.doc
 • – EUR 0.00 (Prijsdaling)


  In de zomer van 1873 maakte de Franse cultuurhistoricus Henry Havard (1838-1921) met een tjalk een zeiltocht over de Zuiderzee, waarvan een jaar later het verslag verscheen in zijn boek La Hollande pittoresque, voyage aux villes mortes du Zuiderzee. Havard geeft een kleurrijke beschrijving van de steden die hij bezoekt en gaf hiermee bijvoorbeeld de aanzet tot het toerisme naar Volendam. Hij verbaast zich over de ontvolking van eens bloeiende centra als Enkhuizen en Medemblik, in de tijd van Havard verworden tot ‘dode’ steden.
  De nieuwe vertaling van Lex Wapenaar maakt dit opmerkelijke reisverslag weer toegankelijk voor de hedendaagse lezer en schetst een prachtig beeld van het leven rond de toenmalige Zuiderzee. ‘Er is geen enkele reis in Europa die, uit wijsgerig en etnografisch oogpunt, van groter belang is dan een rondvaart over de Zuiderzee’, aldus Havard.

  ‘Heel Europa moet nog eenmaal de ogen richten naar dit stukje land dat werd veroverd op de elementen, dat werd geschapen door het menselijk genie, beschermd door zijn onvermoeibare volharding en dat de geboortegrond was van zoveel edele burgers, het object van zoveel bewondering en toewijding! Het Hollandse vaderland moet opnieuw van zich laten spreken, de wereld opnieuw verlichten met de stralen van zijn grandeur, zodat, wanneer op een noodlottige dag de naam van een grote natie van de kaart van Europa wordt geveegd door een overwinnend volk, de hele verraste wereld niet zal zeggen: was er dan nog een Nederland?’

  Recensie(s)


  De Franse cultuurhistoricus en reisboekenschrijver Henry Havard (1838-1921) maakte in de zomer van 1873 een rondreis en zeiltocht over de toenmalige Zuiderzee. Een jaar later verscheen zijn boek daarover, dat in deze uitgave is vertaald in het Nederlands. Hij schrijft levendig over de (vissers)plaatsen langs de Zuiderzee, die in die tijd nog zeer schilderachtig waren. Sommige plaatsen waren erg ontvolkt geraakt zoals Enkhuizen en Medemblik en hij noemde ze ‘dode’ steden. Hij is soms enthousiast, dan weer neerbuigend (‘de bekrompen dorpsgeest’). Hij is een goed observeerder van gebruiken en klederdrachten, die hij precies beschrijft. De reis gaat via Marken en Volendam langs Noord-Holland en daarna via Friesland, Overijssel, Gelderland en Utrecht naar Amsterdam. Een beschouwend nawoord en een illustratieverantwoording besluiten dit boek, dat er goed uitziet met leeslint evenals zwart-wittekeningen van de oorspronkelijke Franse uitgave aangevuld met tekeningen van onder anderen Cornelis Springer.

  Dr. J. Kroes


  TAGS:

  Downloaden Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee pdf eBook; Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee Downloaden pdf; Downloaden eBook Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee; Boek pdf Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee; Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee Downloaden eBooks; Downloaden Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee txt eBook; Downloaden eBooks in het Nederlands Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee; Downloaden pdf eBooks in het Nederlands Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee; Downloaden ePUB eBook Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee; Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee Downloaden MOBI eBook; Downloaden ePUB Boek Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee; Downloaden DOC Boek Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee; Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee ePUB eBook; DOCX eBook Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee; Downloaden mobi eBook Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee; Lezen onlinePittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee; Downloaden Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee doc eBook; Lezen online eBook Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee; Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee Lezen online Boek; Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee Lezen online eBook in het Nederlands; Lezen online Bestseller Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee; Lezen online Boek in het Nederlands Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee; Downloaden Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee fb2 eBook; Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee audioBoek; Downloaden Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee audioBoek; Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee audioBoek mp3; Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee audioBoek online

  Geef een reactie